turisme

Torrelles de Foix és un poble envoltat sobretot per l’entorn natural, a l’oest hi trobem la riera de Pontons, afluent del riu Foix que passa per la localitat.
També hi trobem Les Dous, unes fonts amb 35 dolls, a prop dels quals, en època de pluja trobareu un salt d’aigua i un berenador on poder dinar i passar el dia. El punt més alt del terme és el Turó dels Quatre Termes on cada 11 de setembre s’hi renova una senyera.
Endinsant-nos cap a altres indrets del terme municipal, podrem visitar el Pèlags de Les Valls de Foix: un indret privilegiat envoltat de natura i gran bellesa paisagística.

Al municipi s’hi troba el Santuari de Santa Maria de Foix, patrona del Penedès.
Com a llocs d’interès a tenir en compte en una visita a Torrelles, cal fer esment a l’Església de Sant Genís, situada al mig del nucli i on s’hi troba el patró Sant Genís, els carrerons del casc antic, l’antiga Capella del Roser, i l’edifici de l’antic ajuntament.

Les Fonts del Municipi

Busqueu llocs on anar d’excursió amb la família, el grup amics, a fer turisme o amb l’escola? Us agrada la tranquil·litat, passejar entre els arbres i resseguint un corriol?
El nostre municipi té respostes a aquestes preguntes, i són en forma de fonts; boniques i naturals, es poden visitar tot fent excursions enmig d’un autèntic entorn rural i de naturalesa. Tot i que és el que té més fonts del Penedès, no sempre en brolla aigua degut a les èpoques de més sequera. Aquests fets ens recorden, una vegada més, la importància de l’aigua i de la cura del medi ambient, per contribuir a preservar la naturalesa.
El llibre “Les Fonts del Penedès i els seus voltants” de Manel Córdoba i Martínez, on podem trobar més de cinc-centes fonts, té una apartat dedicat a Torrelles de Foix. Gràcies a això us podem presentar un recull d’algunes de les fonts que podeu visitar a la nostra contrada.

La Font de les Dous

Hem de fer especial esment a la Font de les Dous. Es tracta d’un espai enmig de la naturalesa, prop del nucli del poble de Torrelles, on hi ha trenta-cinc sortidors que donen el nom a aquest enclavatge natural, amagat entre boscos i que discorre per la riera de Pontons. Els 35 sortidors són la principal imatge que visualitzem quan parlem de Les Dous.
En èpoques de pluges, podem gaudir del salt d’aigua de la riera de Potons, que trobareu a prop dels sortidors.
Les fonts de les Dous tenen la sort d’estar situades en un entorn privilegiat amb la riera de Pontons com a escenari principal. Les Dous és un lloc recomanable per passar una jornada senzilla però molt interessant, per gaudir de qualsevol dia d’oci. Els voltants són un lloc captivador, agradable i tranquil. Quan arribem a Les Dous si anem seguint per la riera de Pontons, podem trobar un paisatge salvatge que no s’espera al Penedès, un paisatge verd a l’estiu i ocre a la tardor que li donen les fulles caigudes dels plataners.
Podeu accedir a aquest bonic espai seguint la carretera BV-2122 que passa pel mig de Torrelles. Un cop passat el poble, seguint en direcció Pontons per la mateixa carretera, hi ha un desviament de terra indicat amb el nom de “Les Dous” a través del que es pot accedir a una esplanada on deixar el vehicle.
Per arribar a les fonts s’ha de creuar un bonic i estret pont de pedra que et porta a una part més endinsada en el bosc. És un autèntic paratge que, des de fa uns anys, ha estat arreglat i condicionat amb una petit bar i algunes taules a l’aire fresc on pots prendre un refresc, o un magnífic vermut, gaudint del fantàstic entorn que ofereix. A més, s’hi troba una part habilitada per a fer barbacoes en grup, reservant-les prèviament a l’Ajuntament de Torrelles, per tal de mantenir-ne el control i bon estat.
Per anar-hi a peu, hi ha un agradable passeig de 1.300 metres, al costat de la riera de Pontons fins arribar a Les Dous.
La caminada comença a la Plaça de les Moreres tot vorejant els horts de Torrelles. Al arribar a l’encreuament de la Font Fresca, si voleu, podeu anar a visitar la Font de l’Omeda per desprès retornar cap al sender deixat. Pel camí de Les Dous, passarem per la Font d’Encovens. Trobareu la ruta més detallada a la pàgina de senderisme i BTT, o la nostra pàgina de rutes de Wikilog.

La Font del Gatell

Tot i ser a prop del poble, aquesta és una font poc coneguda i tranquil·la per anar a visitar. Dirigint-se cap a la urbanització Can Coral, en una corba a uns 1.075 metres del poble s’hi veuen uns dipòsits, és allà on ens hem d’endinsar cap al bosc. És a la vora d’una taula de pedra, que fa que la zona sigui bona per descansar, però també es pot arribar amb cotxe fins molt a prop.

La Font Fresca

Tot caminant pel la zona del horts, s’arriba a aquesta font que és ben a prop del poble i molt coneguda. Des de la punta de dalt de tot del poble –venint de la banda de Pontons– s’ha d’entrar al primer carrer i, en aquest mateix, girar a la dreta en direcció a la riera. Al final haurem entrat a una zona més boscosa i, sota un gran arbre davant de la riera, hi trobarem la font. És ben bonic seure a la soca de l’arbre que et fa ombra, just al costat del sortidor. Actualment, però, d’aquesta font no en raja aigua.

Font fresca

La Font de l’Omeda

Seguint el camí que segueix cap endins al bosc, passant la Font Fresca, i creuant un autèntic pont de fusta. L’Omeda es troba al final del caminet i ofereix un racó ombrívol, amb un banc de pedra per descansar.

La Font d’Encovens

Tornats a situar-nos a la Font Fresca que hem explicat abans, a la part de dalt d’aquesta, seria el punt de partida per a continuar seguint el curs de la riera per un camí que passa just davant del rec. Quan en un tomb trobem una palanca cal passar i seguir fins a una placeta amb una taula de pedra, on hi ha aquesta font.

La Font de la Pepa

Per arribar a Les Dous es baixen unes escales, des de l’esplanada al costat de la carretera –tal com expliquem a l’apartat de Les Fonts de les Dous–, i és al costat de l’últim esglaó que trobem aquesta font. A més, des d’aquí es pot contemplar Les Dous des d’una perspectiva molt bonica.

La Font del Rector

Just abans d’arribar a l’última pujada de la carretera cap al Santuari de Santa Maria de Foix trobem, a mà esquerra, un camp –que també es fa servir de segon aparcament–. A través d’aquest podem arribar a la font, cosa que qui ho vulgui ho pot fer en cotxe. La Font del Rector és molt antiga, té molta història, ja que és on es recollia aigua pel castell, que durant l’Edat Mitjana estava a l’emplaçament del Santuari actual. Us convidem doncs, a veure d’allà on ho van fer els vilatans del nostre poble.

La Font de les Torres

És anant cap a la Plana de les Torres, per la carretera que ens porta al Santuari o a aquesta urbanització, que trobem, a mà esquerra uns 100m del camí principal, aquesta amagada font que, amb els anys i les sequeres, tan sols raja quan plou força. Aprofiteu, per tant, primavera i tardor amb més pluges per anar-la a trobar.

La Font dels Pèlags de Foix

Els Pèlags de Foix o de les Valls són coneguts en sí i, a més, hi podrem trobar una font on sempre raja aigua que va a parar al llac. Per tal d’arribar-hi hem d’anar a El Terme i passar pel carrer de Cal Via, travessar la riera i seguir-ne el curs avall, pel costat, fins on acaba el bosc i comencen els horts. Si baixem per la riera al costat del bosc anirem a parar sobre un llac, on molta gent es banya. És en un forat a la roca que trobarem la nostra font.
Just a sobre la font hi ha una cascada que cau del llac que hi ha a sobre, d’on també es pot veure el naixement de l’aigua. Per sobre d’aquests hi ha un altre llac, a prop de la cruïlla del camí, que n’hi diuen el llac de les nenes. El nom, s’explica, li ve donat de que era la zona on es banyaven, anys enrere, les noies dels voltants i els nois les veien des de més amunt al camí.

La Font de Josep Segura o el General

Aquesta, igual que l’anterior, és una font del terme de les Llambardes. De nou agafarem el camí de Cal Solé i passarem per sobre la finca de Cal Solé. En arribar a uns 1.250m de la carretera, baixem per un camí a mà dreta i, aproximadament a uns 50m hi veurem el sortidor entre els joncs.

La Font dels Giberts

Aquesta és una font que es troba a la ruta a peu que va cap al Santuari de Foix. Una vegada arribats a l’esplanada que hi ha al peu de la muntanya del Santuari, just al costat d’un roure centenari, hi trobareu una bassa d’aigua. Aquesta té la font al costat i n’acostuma a rajar una aigua boníssima i abundant.

La Font de Cal Ròpia

Caminant, o bé en bici, és com es pot arribar a la Font de Cal Ròpia. Baixant pels safareigs cap a la riera i, girant just darrere l’escorxador per anar cap a l’església, es passa per darrere el poble i es troba aquesta font a la paret de la casa de Cal Ròpia –tal com el nom indica–.
Totes aquestes, entre d’altres, són algunes de les fonts que podeu trobar al nostre territori i que us poden fer passar una bona tarda diferent.