EL MUNICIPI

Torrelles de Foix és part de la comarca de l’Alt Penedès i es troba a la part oriental de la comarca, cap a l’interior.

Situat a uns 368m sobre el nivell del mar, el nostre municipi limita al nord, amb el terme de La Llacuna i Font-Rubí, amb la comarca de l’Anoia; a l’est hi trobem el poble veí de Sant Martí Sarroca; cap al sud, el terme municipal de Torrelles, limita amb la comarca del Baix Penedès, per Montmell; finalment, a l’oest trobem el terme municipal de Pontons que ens separa de la comarca de l’Alt Camp.

S’ha de dir que bona part del naixement del riu Foix passa pel municipi com també el seu afluent, la riera de Pontons.

La superfície total del municipi és de 37km2, aproximadament, i la seva població actual és de 2.503 habitants. Els nuclis de població que hi trobem són diversos, el més gran el casc urbà del poble de Torrelles. Per altra banda, Can Coral i Plana de les Torres són les urbanitzacions més grans, i Les Espolles i La Montsarra les segueixen en volum de població. A més, tenim un conjunt de barris coneguts com: El Cusconar, Can Via, Mas Bertran, La Verna, Puigvell, Les Llambardes, Corral Nou, El Pany i Can Cruset sent, aquest últim, un nucli situat a les limitacions entre Sant Martí de Sarroca i Torrelles de Foix, de manera que queda dividit entre els dos termes municipals.

HISTÒRIA

L’antic castell de Foix que data de l’any 1067, s. XI, i situat al mateix indret enlairat on avui trobem el Santuari de la Mare de Déu de Foix, és l’origen del terme municipal de Torrelles de Foix.

Va ser al 1185 quan, per primera vegada es parlà de la població i aquesta depenia del castell que, en un primer moment, va pertànyer al Comte de Barcelona i Rei d’Aragó, Ramón Berenguer IV.

Entre els segles XIII i XIV el castell va ser conservat per la família Cervelló durant més de 80 anys. Més endavant, va passar a mans de la Corona, que el 1388 el va vendre a Bernat de Pinós.

Va ser durant el segle XVI quan va arribar la nissaga dels Peguera, la família que va ser propietària del castell i van regentar al territori durant més temps. Van participar en la Guerra de Successió en la que van destacar amb diferents càrrecs. Hi trobem el fill d’Antoni de Peguera, que va ser Coronel del Regiment de la recent formada Guàrdia Reial Catalana, i també el mateix Guerau de Peguera, que va ser Capità de la Coronela de Barcelona i, posteriorment, anomenat primer Marqués de Foix.

La família va mantenir el castell fins al 1881 quan, Maria Manuela de Peguera i Pedrolo, va morir soltera i va cedir el seu patrimoni a les salesianes.

Així doncs, el nostre municipi compta amb tres parròquies; l’anomenat santuari i la que es troba al casc antic del poble de Torrelles, com també la que hi ha a El Terme. Va ser cap a finals del segle XIX que, arran de l’assassinat de mossèn Josep Pallerols, es va deixar de fer el culte a dalt al santuari i es va iniciar a la parròquia que tenim al vell mig del poble.

Entre 1936 i 1939, època de la Guerra Civil Espanyola, va haver-hi un ultratge als arxius civils i parroquials, molts retaules van quedar cremats i es va perdre molta informació i altres dades històriques de Torrelles de Foix.

Finalment, l’any 1978, la iniciativa anomenada Amics de Foix, un grup local, va impulsar unes obres de restauració del santuari que van ser continuades i acabades per la Diputació de Barcelona l’any 1988. Per acabar, la construcció va ser beneïda per Narcís Jubany, l’Arquebisbe de Barcelona.

Com arribar-hi

 

Renfe

Tren amb parada a Vilafranca del Penedès, des de Manresa, Barcelona i Sant Vicenç de Calders.
Consulteu els horaris

 

 

Hispano igualadina

Autobús des de Vilafranca del Penedès.
Consulteu els horaris

 

 

 

Per carretera

Des de Vilafranca del Penedès agafar la carretera direcció Sant Martí Sarroca passant per Pacs del Penedès, un cop arribats a Sant Martí, seguir uns 2 Km fins a Torrelles de Foix.