turisme

Torrelles de Foix és un poble envoltat sobretot per l’entorn natural, a l’oest hi trobem la riera de Pontons, afluent del riu Foix que passa per la localitat.
També hi trobem Les Dous, unes fonts amb 35 dolls, a prop de les quals en època de pluja, trobareu un salt d’aigua i un berenador on poder dinar i passar el dia. El punt més alt del terme és el Turó dels Quatre Termes on cada 11 de setembre s’hi renova una senyera.
Endinsant-nos cap a altres indrets del terme municipal, podrem visitar el Pèlags de Les Valls de Foix: un indret privilegiat envoltat de natura i gran bellesa paisagística.

Al municipi s’hi troba el Santuari de Santa Maria de Foix, patrona del Penedès.
Com a llocs d’interès a tenir en compte en una visita a Torrelles, cal fer esment a l’Església de Sant Genís, situada al mig del nucli i on s’hi troba el patró Sant Genís, els carrerons del casc antic, l’antiga Capella del Roser, i l’edifici de l’antic ajuntament.

Santuari de Mare de Déu de Foix

El Santuari de la Mare de Déu de Foix es situa en el lloc enlairat i muntanyós on, originàriament, hi havia el castell de Foix, datat del segle XI, i d’on sorgí el nostre poble.

Edifici d’estil romànic d’una sola nau i amb volta de canó que recentment, va ser restaurada. Al voltant de l’església encara es poden veure antigues ruïnes del castell de Foix, que va ser un estratègic enclavament de l’època Medieval. L’enclavament, que es troba situat a dalt la muntanya, ofereix unes espectaculars vistes, a les dues vessants, amb una panoràmica de la comarca del Penedès.

vistes_foix

L’any 1263 va consagrar l’església el RV. Fra Pere Bisbe de Santa Justa del reialme de Serdenya. A l’any 1623 hom determinà engrandir-la, i posteriorment l’estat ruïnós, després de la destrucció que va patir durant la Guerra Civil, feia témer per la seva continuïtat fins que el poble i, més endavant la Diputació de Barcelona, van començar les obres de restauració. Al costat de l’església hi ha les restes del Castell de Foix que al Segle XII el posseí Bernat Marcús, més tard passà als Bell-lloc, als Tarragona i als Cervelló fins que a l’any 1388 els senyors de Foix el compraren al rei. Els Peguera foren els darrers marquesos de Foix i existia una cripta al  temple on eren enterrats els membres de la família. L’indret és un fantàstic mirador del Penedès on, en dies clars, es gaudeix d’unes vistes privilegiades.

foix_01

Santa Maria de Foix, Patrona del Penedès, fou l’antiga església parroquial. Al llarg dels segles ha experimentat moltes modificacions ja que de l’estil primitiu només hi resten la volta de canó i dos arcs torals. L’absis primitiu fou substituït per un de poligonal en els Segles XVI-XVII. La fundació d’aquesta església és molt antiga ja que a l’any 608 fou concedida la primera indulgencia als fidels de la parròquia i fou reedificada l’any 730.

foix_09

Al santuari de Foix, a 660 metres d’altitud i amb una vista privilegiada sobre el Penedès, es venera des dels seus inicis la Mare de Déu de Foix patrona del Penedès. La seva talla del segle XIII va desaparèixer l’any 1936 i la imatge actual és una còpia.

marededeu

L’església de Santa Maria de Foix, va ser la parròquia del poble fins l’any 1892. Quan l’últim rector, mossèn Josep Pallerols, hi va morir, es va traslladar la parròquia. Des d’aleshores aquest temple es va convertir en el santuari de la Mare de Déu de Foix, on cada Dilluns de Pasqua té lloc l’Aplec de Foix per a venerar-la.

Sepulcre del Cervelló

Hi ha uns 12 km des del centre del poble fins a dalt del Santuari. Reviseu la ruta núm. 5 de la pàgina de rutes d’aquesta web o a la nostra pàgina de rutes de Wikiloc.

El Santuari de Foix està gestionat per l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix, que té com a objectiu el manteniment i promoció d’activitats al Santuari.

Horari: de 10 a 13h
d’abril a novembre, obert tots els diumenges
de desembre a març, obert el 1r i 3r diumenge
S’ofereixen visites/explicacions sobre el Santuari, tots els diumenges d’obertura, excepte els 1rs diumenges de mes que romandrà obert però es farà atenció.

Fora d’aquests horaris, s’ofereixen visites concertades. Consulteu condicions.

Per visites i consultes:
Tel: 93 897 10 01
E-mail: [email protected]

Activitats habituals:
– Aplec del Dilluns de Pasqua
– Foix a la fresca (Juliol)
– Festa Patronal i conferència (8-9 Setembre)
– Missa del Gall
– Cimera del Xarel·lo (juny o juliol)

El Santuari està disponible per cerimònies i activitats culturals. Contactar amb l’Associació.