CULTURA

Torrelles de Foix és un poble envoltat sobretot per l’entorn natural, a l’oest hi trobem la riera de Pontons, afluent del riu Foix que passa per la localitat.

També hi trobem Les Dous, unes fonts amb 35 dolls envoltats per un gran salt d’aigua i un berenador on poder dinar i passar el dia. El punt més alt del terme és el Turó dels Quatre Termes on cada 11 de setembre s’hi renova una senyera.

Endinsant-nos cap a altres indrets del terme municipal, podrem visitar el Pèlags de Les Valls de Foix: un indret privilegiat envoltat de natura i gran bellesa paisagística.

Al municipi s’hi troba el Santuari de Santa Maria de Foix, patrona del Penedès.
Com a llocs d’interès a tenir en compte en una visita a Torrelles, cal fer esment a l’Església de Sant Genís, situada al mig del nucli i on s’hi troba el patró Sant Genís, els carrerons del casc antic, l’antiga Capella del Roser, i l’edifici de l’antic ajuntament.

Festes i tradicions

timeline_pre_loader
null

5 Gener

Cavalcada dels Reis Mags d’Orient

Tradicional Cavalcada de Reis Mags d’Orient, amb una primera parada a El Terme i, tot seguit, un recorregut pel municipi de Torrelles de Foix, acabant al Casal Torrellenc. Allà saluden a tots els infants assistents.
Més tard es reparteixen les carrosses per a que vagin per les cases del municipi a repartir els regals a les famílies.

null

Febrer

Carnaval

Aquesta festivitat sempre té lloc el cap de setmana següent al dia oficial de Carnaval. El dissabte surt la rua de carrosses i comparses i, el diumenge, es fa la festa de disfresses infantil, que s’acostuma a realitzar al Casal Torrellenc, on hi ha animació per a totes les famílies.

1r diumenge de Març

Dinar de la Dona

Cada any, el primer diumenge de març, hi ha el dinar de la dona en què l’Associació de Dones de Torrelles organitza un dinar i una celebració per a totes les dones del poble.

Dilluns de Pasqua

Aplec de Foix al Santuari de Sta. Maria de Foix

El dilluns de Pasqua hi ha l’Aplec al Santuari de Santa Maria de Foix, patrona del Penedès. La Missa del dilluns de Pasqua a dins el santuari, hi ha actuació de les Caramelles del poble, es fa ballada de Sardanes i, finalment, paella i jocs populars a l’acabar. Qui vol anar-hi a peu, anualment hi ha una caminada tradicional per pujar a l’aplec.

null

1r diumenge d'Abril

Marxa BTT a Torrelles de Foix

Marxa BTT inclosa dins les curses Open Natura, organitzada pel club BTT els Navegants, en què es fa una cursa BTT amb sortida i arribada al nostre municipi. És una cursa clàssica dins el territori, ja amb més de 15 edicions realitzades.

walk icon

1r diumenge de Maig

Marxa de Resistència 7 Cims

Marxa inclosa en el Circuit català de caminades de resistència. Organitzada pel Centre Excursionista del Penedès, aquesta marxa de gairebé 60km. té sortida i arribada al municipi de Torrelles de Foix. Apunt d’arribar a la seva 20a edició, aquest esdeveniment és tot un referent al territori. cep.cat/7-cims

23 de Juny

Rebuda de la Flama del Canigó

Arribada de la Flama del Canigó al Casal d’Avis i es fa el recorregut de la mateixa. A càrrec de les entitats del municipi, i amb la col·laboració de tots els voluntaris, es realitza tot el camí fins a arribar a dalt al Santuari de Santa Maria de Foix.
Tot això coincident amb el dia de la berbena de Sant Joan.

Inicis Juliol

Festa Major del Terme

Durant un cap de setmana de Juliol, hi ha els tradicionals actes culturals i festius, oberts a tothom qui hi vulgui assistir, organitzats a càrrec de la Comissió de Festes de El Terme.

Mitjans de Juliol

Sopar contra el càncer

Sopar organitzar per l’Associació de Dones Contra el Càncer de Torrelles de Foix. Tot els beneficis del sopar van destinats a l’AECC. En les últimes edicions s’han superat els 2.000€ de benefici.

25 d'Agost

Actes de Festa Major de Torrelles de Foix

25 d’agost és la festa del nostre patró, i al voltant d’aquesta data, hi ha un seguit de dies en què el poble s’omple d’actes festius i folklòrics, oberts a tothom i pensats per a tots els públics, per a celebrar Sant Genís.

8 de Setembre

Festa local Mare de Déu de Foix. Patrona del Penedès.

Diada especial en el que es fa una conferència, es fa una missa i es celebra la festa amb un vermut popular a Foix.

11 de Setembre

Pujada al turó dels 4 Termes

Es puja fins a dalt el turó per renovar la senyera i, tot seguit, hi ha l’ofrena floral de les entitats municipals davant de la Capella del Roser.

4t cap de setmana d'Octubre

Fira Artesana de Torrelles de Foix i Clownic Festival

Mostra artesana recuperada l’any 1990, ubicada al mig dels casc urbà. Any rere any va agafant més rellevància i ressò i, des de fa dos anys, s’ha creat el Clownic Festival que amenitza la fira i li dóna personalitat pròpia. Es combina la tradicional i autèntica fira amb les innovadores actuacions de diversitat de companyies d’arreu.
clownic.cat

Novembre

Cursafosca

Cursa de muntanya seminocturna amb dos recorreguts; un més llarg i tècnic, l’altre, més curt i suau que es pot aprofitar de caminada. Es un recorregut principalment fet entre vinyes, però també amb corriols i trialeres força tècniques i amb uns bons desnivells. cursafosca.cat

Desembre

Festa per la Marató de TV3

En col·laboració amb la iniciativa de la Marató de TV3, cada any al nostre poble es fan algunes activitats per recaptar fons per ajudar a la investigació i recerca en l’àmbit de la medicina.

24 de Desembre

Missa del Gall

S’assisteix a la tradicional i coneguda Missa del Gall, de la nit de Nadal, al Santuari de Santa Maria de Foix.

26 de Desembre

Entrega de cartes al Patge Reial

Coincidint amb la festa de Sant Esteve, el Patge Reial arriba al poble per a rebre les cartes dels infants que demanen els seus regals de reis als Tres Mags de l’Orient.